jans

Senaste inläggen

Av Jan Sandström - Onsdag 17 feb 08:02

Onsdag den 17/2


Igår, ja då satt jag här och förde över data från GPS, kamera, kamera, kamera och mobilen.

Sedan gick jag ut och startade min gamla snöslunga för att köra bort plogkanten framför släpvagnen, och det var inte det lättaste för den var HÅRD.

Så en spetsig järnspade blev hjälpmedel för att först beta sönder den i små bitar så slungan kunde spruta upp på plogkanten.

Det hela tog en timme men då kunde jag även köra upp lite inne på tomten runt eldstaden/grillen för jag gissar att det kan bli sådant där ute någon fin dag med barnen.


Fick även tid senare att se ett avsnitt av "Under the Dome"


Inger kom hem och vi gick upp på vinden där vi skottade snö, Peter var upp där när vi var borta och såg det här.

 

Det blev nog tre lådor med snö som vi fick upp, lite vatten gör inte så mycket men det får inte bli så att det rinner ned i spånet.

 


senare blev det middag, soppa och en macka med lax och ägg.

Efter det efterrätt, och vad passar bättre än en semla på fettisdagen och nu i varm mjölk med kardemumma (kryddan, inte författaren  ).

Vi såg på TV och ett par avsnitt av Bonusfamiljen, Inger gick till sitt och jag såg en film på Netflix.

Välkommen, herr President! (2013)

Benvenuto Presidente! (original title)

En lite smågalen film och efter den blev det sängen, utan ljudbok för jag har inte kommit ihåg att ladda in någon ny i min mobil.


Idag måste jag ut och handla lite, lampa, kattsand och kanske värmeelement till varmförrådet i stugan för jag måste dit imorgon.

På fredag morgon kommer man och ska byta luftvärmepumpens innerdel och då bör jag ha skottat utomhus också, man måste ju tömma den på vätska och det gör man utomhus.

Hoppas det inte är lika kallt där som nu då jag har -26,6° i stugan  .

Här i stan är det inte så kallt men ändå -18° här utanför fönstret  . Tacksamt nog vindstilla och solen kommer nog fram en stund även idag.

Väderstationen visar Vädret på Vallmovägen 15 i Umeå

Aktuella värden:
2021-02-17 08:30:10

Temperatur: -17,7 °C
Lufttryck: 1016,0 hPa och Rising
Luftfuktighet: 72 %
Vindstyrka: 0,2 m/s från N,
i byarna 0,3 m/s
Kyleffekt: -17,7 °C
Inne hos oss. Temp: 20,7 °C Fukt: 27 %


Nederbörd.

Timmen: 0,0 mm
Dygnet: 0,0 mm
Gårdagen: 0,0 mm
Månaden: 1,2 mm
Året: 11,7 mm

Dagens
högsta - lägsta.
Gårdagen
högsta - lägsta.
Temp - Max:
-10,9 °C
Klockan:
00:00
Temp - Max:
-3,7 °C
Klockan:
09:54
Temp - Min:
-20,3 °C
Klockan:
07:15
Temp - Min:
-14,7 °C
Klockan:
00:00
Lufttryck - Max:
1016,2 hPa
Klockan:
08:01
Lufttryck - Max:
1015,7 hPa
Klockan:
22:57
Lufttryck - Min:
1015,0 hPa
Klockan:
05:02
Lufttryck - Min:
1008,6 hPa
Klockan:
00:00


Dagens sol och måntider.

Gryning: 06:36
Sol upp: 07:26
Sol ned: 16:21
Skymning: 17:11
Dagsljus: 10:35 tim:min
Dag längd: 08:55 tim:min
Morgondagen: There will be 6min 29s more daylight tomorrow
Måne upp: 08:47
Månfas:
Waxing Crescent
Moon
Måne ned: 23:44


Till den ordinarie vädersidan
och vår webbsida.

 

Så här ser morgonbilderna ut idag.

         

Av Jan Sandström - Tisdag 16 feb 11:21

Det är faktiskt mysigare att semestra på sommaren.

Här stannade vi norr om Sundsvall vid Bölesjön, det var förresten på andra sidan jag gjorde bort mig en gång för många år sedan då vi åkte med barnen och Marias lilla husvagn.

Jag gick på toa och så kom barnen och ropade att jag måste komma, och jag snabbade mig ut.

Kommer inte ihåg vad dem ville men kom på tidigt på morgonen att jag glömt min skinjacka med mobil (det var ganska nytt med sådan då och 010-nummer) och plånbok inna på en krok i toan.
Naturligtvis hängde den inte kvar, även bil och husvagnsnyckeln var kvar, jag körde då folkabussen men Inger hade andra nyckeln och husvagnen löste vi med ett elastiskt band som höll igen dörren medan vi körde in till Sundsvall och polisen.

Inget som kommit in men vi kunde avvakta.

Åkte och spärrade mobilen i Birsta, sedan tillbaks till Sundsvall där vi fick en liten semesterdag.

Först på eftermiddan när vi åter kollade med polisen fick jag beskedet att visst fanns grejorna där, nattpolisen hade tagit emot just innan den slutade men hade inte hunnit registrera det.
En ung tjej hade hittat sakerna som även var en keps med texten "Jans Elektronikservice" på men då hade jag tagit bort dekalerna från bilen, eljest hade hon kunnat spåra det till mig då hon gått runt och kollat.
Men hon lämnade in sakerna under sin färd norrifrån och hem och det var inga problem att varken få ut allt och jag fick även namn och adress till tjejen.
Tillbaks till Telia i Birsta som snabbt kunde låsa upp min mobil, det var problem att spärra den då jag inte hade något ID men nu hade jag det.
Vi köpte en tårta som vi åkte och lämnade hos den ärliga tjejen som för övrig just höll på att skilja sig och flytta norrut men hon tackade så mycket och det gjorde även jag.
En dag försenad kunde vi fortsätta vår semesterresa som det året gick till Östersund.

Men nu fikade vi utan problem i norrgående riktning.


 
Efter det så hänger jag aldrig något på någon krok utan enbart på dörrhandtaget när jag besöker en toalett var det än är.

Av Jan Sandström - Tisdag 16 feb 10:55

Det är ju vägtull över Sundsvallsbron så jag fick en  


 
Pan säga att det fanns ingen annan trafik varken före eller efter mig när jag körde mitt på vägen. Men ärligt tror jag inte att det händer något annat än att jag får betala de där 9:- det kostar.

Av Jan Sandström - Tisdag 16 feb 08:44

Tisdag den 16/2


Nu är vi i alla fall hemma igen och det är så skönt, man kanske håller på att bli gammal. Vet hur föräldrarna suckade när dom kom hem efter att bara varit ute och handlat.

Det gick fint att köra, torr och fin motorväg ända från Jönköping och upp mot Gävle och med en medelhastighet på 109 km/h går milen fort, men från Ö-vik var det värst då det mörknade men då hängde jag på långtradare. En tom timmerbil låg och körde lite drygt 90 fast då det blev 80 eller 70 tappade jag kontakten då dom inte lättar mycket på gasen.


07:04 (hade fel tid 07:11 tidigare) var vi på rull igår morse efter att ha tagit avsked från Tomas med familj och varma kramar från alla, även de små fick vi riktiga kramar av.

Vi hann bara ut på E4 så mötte vi blåljus, en polisbil på väg söderut.

Lite tät trafik under vägen ut från Jönköping men sedan kunde jag ställa fartkontrollen på +5-6 km/h för då går det just under skyltad hastighet.


Först ett snabbt stopp på OKQ8 Klinga i närheten av Norrköping där vi tankade lite men stoppet var för mat, vi köpte två baguetter och vi åt i bilen med kaffe och te till.
Sedan vidare och när solen gick upp så blev det tidvis ganska tjock dimma men ändå inte så att vi behövde lätta på gasen eller ha dimljus.

Det blev sol, fin torr väg och så genom Stockholm där det inte gick så fort,

 

bara att följa trafiken genom stan och ut i norr vidare mot nästa stopp vid Tönnebro, tankade lite mer, 20 liter så nu skulle jag gott klara mig hem.

Gick in och åt riktig mat, jag tog fisk och Inger en sallad som inte var så god.

 


Vidare norrut och vid Bölesjön norr om Sundsvall gjorde vi stopp igen och det blev kaffe/te och varisn fransk wåffla och toabesök.

 

Vidare ut på vägen norrut och nu var vi ju nästan hemma.


Vid Ärlandsbro var vi nära ett tillbut, bilen framför den som låg framför och nära den framförframför vinglade på så jag undrar om föraren var nykter eller påverkad av något, kanske mobiljoja.

Den körde långt åt vänster och var väldigt nära några stora snöklumpar så i sista sekund väjde ut på vägen igen och drog då på ordentligt.

Lite längre fram en vådlig omkörning under möte så även där var det nära.


 


Vi såg då inte till bilen igen så den klarade sig nog eller så låg den långt ute i skogen för det skymde på och från Ö-vik var det mörkt.

Då var det skönt att hänga på någon lastbil som låg i lagom fart och vi blev en liten svans bakom med bilar som gjorde likadant.


 

19:03 var vi hemma i Umeå igen (hade fel starttid 07:11 tidigare, rätt 07:04 så klarade 12 timmar med en minut) , hämtade husnyckeln hos grannen och sa att vi var hemma till en kelsjuk katt som betedde sig underligt, ville ut och in, jamade och gick på tills han lade sig i sovrumsfönstret.

Till slut på min säng och när jag bäddade upp verkade han lugna ned sig.

Efter att vi sett två avsnitt av Bonusfamiljen så gick jag isäng vid 22-tiden och fick Gunnar vid mina knäveck så då verkade han nöjd med att vi skulle stanna hemma.


Jag hade slut på ljudboken så då var det bara att sova och jag var trött efter 96,2 mil och medelhastighet på 96,3 under färd men det tror jag inte på för maxhastihet är 264 km/h och det har jag då inte kört med min Ford C-max   


Jag har sovit gott och klockan 7 var jag uppe igen.

Måndag igår så jag testade blodsockret som låg på 7,0 mmol men mätaren har en viss diff.
I morse gjorde jag om det och även vägde mig efter semestern.

Då fick jag 6,8 mmol och vikten 82,3 kg


NU blir det till att dra ned på det goda för sådant har det blivit lite mycket av nere i Jönköping.  


Idag ska jag göra i ordning data från GPS, foton från kameror och så ut och skotta lite snö förutom att gosa med Gunnar.

Kanske får jag även besök idag.


Fåglarna där ute fick mer mat igår kväll i automaterna som var tomma men än har dom inte hittat hit igen. Någon skata har varit hit och en och annan men ryktet går säkert att jag är hemma igen och att maten är serverad.


-7,0° utanför fönstret och solen skiner och en nordlig vind enligt vimpeln.

Väderstationen visar Vädret på Vallmovägen 15 i Umeå

Aktuella värden:
2021-02-16 09:30:09

Temperatur: -4,8 °C
Lufttryck: 1013,3 hPa och Rising
Luftfuktighet: 60 %
Vindstyrka: 1,7 m/s från NNE,
i byarna 2,4 m/s
Kyleffekt: -7,7 °C
Inne hos oss. Temp: 20,7 °C Fukt: 25 %


Nederbörd.

Timmen: 0,0 mm
Dygnet: 0,0 mm
Gårdagen: 0,0 mm
Månaden: 1,2 mm
Året: 11,7 mm

Dagens
högsta - lägsta.
Gårdagen
högsta - lägsta.
Temp - Max:
-4,3 °C
Klockan:
09:07
Temp - Max:
4,4 °C
Klockan:
14:13
Temp - Min:
-14,7 °C
Klockan:
00:00
Temp - Min:
-19,1 °C
Klockan:
00:12
Lufttryck - Max:
1013,4 hPa
Klockan:
08:55
Lufttryck - Max:
1020,8 hPa
Klockan:
00:00
Lufttryck - Min:
1008,6 hPa
Klockan:
00:00
Lufttryck - Min:
1008,3 hPa
Klockan:
20:38


Dagens sol och måntider.

Gryning: 06:39
Sol upp: 07:29
Sol ned: 16:18
Skymning: 17:08
Dagsljus: 10:29 tim:min
Dag längd: 08:49 tim:min
Morgondagen: There will be 6min 28s more daylight tomorrow
Måne upp: 08:48
Månfas:
Waxing Crescent
Moon
Måne ned: 22:21


Till den ordinarie vädersidan
och vår webbsida.


och nu kan jag visa bilderna igen då kattvakten inte är här.

         

Av Jan Sandström - Måndag 15 feb 22:43

Glömde skriva här men strax efter 7 kom vi hem till en kelsjuk kisse.
Det tog ganska precis 12 timmar från Jönköping till Umeå och på E4 hela vägen.

Av Jan Sandström - Måndag 15 feb 13:09

Som vanligt och det har gått jättebra att köra, men lite tråkigt med motorväg hela tiden i 110--120 km/h

Av Jan Sandström - Söndag 14 feb 21:16

Fortfarande söndag den 14/2 och halva februari har gått.


Idag har jag haft en ledigdag, på elfte dagen vilade jag.

Men jag har plockat ihop verktyg och grejor som jag packat in i bilen. Sånt som inte är fryskänsligt.


Tomas och Sara ordnade grillning av korv ute på lekplatsen här nere.

 


Sedan gick dom iväg till skolans lekplats medan jag körde upp bilen och packade in i den.


Rester till middag och jag fick lite uppstekt palt.


Barnbarnen sover och så även barnen, jag ska bara skriva det här så går jag isäng med min ljudbok och kanske lyssnar jag slut på den beroende på om sista filen är en timme eller bara "Och här är boken slut".


Imorgon blir det väckning klockan 6, ingen frukost utan barnbarnen ska iväg till förskolan och då tar vi och åker hemåt igen.

På sin höjd blir det en mugg kaffe, eljest har vi varmvatten i två termosar och köper något efter vägen, Östgötaporten eller Nyköping.
Sedan mat i Tönnebro och kanske ett stopp runt Höga Kustenbron.

Hemresan blir hela tiden på E4 och prognosen säger soligt och några kallgrader förutom mitt på dagen då det kan bli nån varmgrad.


Det har varit roliga dagar här fast jag jobbat och pysslat på men det har ändå inte blivit mer än ett par timmar varje dag.


Frågan är när nästa resa blir hit ned och hur och med vem. Köra MC skulle väl vara kul men då kan jag ju inte ta med så mycket av verktyg.
Husvagn kanske men det får framtiden visa. 


Nu säger jag GODNATT från Jönköping och imorgon "kanske" det blir något inlägg här, eljest är jag åter på tisdag förmiddag.


Av Jan Sandström - Söndag 14 feb 08:39

Söndag den 14/2


Igår gick jag en bit bortåt vägen söderut och kollade läget på ICA, nästan tomt på parkeringen så jag gick in och nästan tomt där också.

Så jag kunde köpa mer kaffe och helgen var räddad.

  

Kikade lite på hus och tog några foton.

 

Vi har inte lyckats lösa frågan om varför man har 1 och 2 på soptunnorna, det finns även på enfamiljshus och stora tunnor är det.


 


Det här huset ligger fint till och sommartid syns det nog inte annat än från luften eller fiskarna i ån.


 


Antingen solvärmen eller dåligt isolerat.

Men fin annorlunda avgränsning på fasaden.

 


Hemma blev det lunch, fil och hårdbröd och sedan gick vi ut med barnbarnen.

 


Farmor kommer nog aldrig att få pension, först måste man bli gammal nog att förtjäna den.  

 


Peter med familj är ju i vår stuga och han har lyckats skala av lite snö på bordstaket så att det i alla fall inte har slagsida.

 


Jag gck efter vägen och kollade in olika balkonger och man har verkligen byggt lite olika, vilket är fint så att allt inte är som grannens.

       


Lyckades komma upp på vägen ovanför husen och kunde kolla in monteringen av solcellerna Tomas ska ha.

 

Nu är fästena monterade och så ska dom lägga ny papp ovanpå innan solpanelerna monteras.

Tyvärr hann jag inte vara med om det då vi åker hem imorgon måndag. 

Men så här ser en panoramabild ut över Hovslätt.

 

Vi gamlingar hade hand om de små igår och det blev stuvade makaroner och köttbullar till middag.

Sedan såg vi Pippi Långstrump när hon flyttade in i sin Villa Villerkulla och sedan gick på kafferep.


De små gick isäng och jag började se en serie, 

Under the Dome

(TV Series 2013–2015)

Kanske en skaplig serie baserad på Stephen King och gjord av bl.a. Steven Spielberg


Det blev sängen och jag har sovit ganska gott.

7 vaknade de små och jag steg även upp då.


Idag ska vi grilla och vara ute, solen går upp och det ska bli skapligt även om det är runt -15° nu på morgonen.

Hemma visar väderstationen Vädret på Vallmovägen 15 i Umeå

Aktuella värden:
2021-02-14 09:00:10

Temperatur: -8,0 °C
Lufttryck: 1021,5 hPa och Rising
Luftfuktighet: 65 %
Vindstyrka: 1,3 m/s från NW,
i byarna 1,7 m/s
Kyleffekt: -8,0 °C
Inne hos oss. Temp: 20,6 °C Fukt: 24 %


Nederbörd.

Timmen: 0,0 mm
Dygnet: 0,0 mm
Gårdagen: 0,0 mm
Månaden: 1,2 mm
Året: 11,7 mm

Dagens
högsta - lägsta.
Gårdagen
högsta - lägsta.
Temp - Max:
-6,4 °C
Klockan:
03:27
Temp - Max:
2,7 °C
Klockan:
11:32
Temp - Min:
-12,2 °C
Klockan:
07:46
Temp - Min:
-11,5 °C
Klockan:
21:53
Lufttryck - Max:
1021,6 hPa
Klockan:
08:46
Lufttryck - Max:
1018,3 hPa
Klockan:
23:46
Lufttryck - Min:
1018,0 hPa
Klockan:
00:19
Lufttryck - Min:
1015,4 hPa
Klockan:
10:58


Dagens sol och måntider.

Gryning: 06:45
Sol upp: 07:36
Sol ned: 16:12
Skymning: 17:03
Dagsljus: 10:18 tim:min
Dag längd: 08:36 tim:min
Morgondagen: There will be 6min 27s more daylight tomorrow
Måne upp: 08:52
Månfas:
Waxing Crescent
Moon
Måne ned: 19:31


Till den ordinarie vädersidan
och vår webbsida.


Nu bara -12,1° och mina morgonbilder. Som bara är 2 st.

     

Presentation


Jag fotar Inger med mobilen uppe på Trollstigen i Norge.
Toppbilden togs av tältgrannen Artur i Drammen Norge den 22/8 2018.

Kategorier

Fråga mig

21 besvarade frågor

Besökare

free counters

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2021
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min bloggästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se